Blogolj!

A Telenor miatt zárták ki a DIGI-t az 5G tenderből?

Ragnar Volarus

A HWSW értesült arról, hogy a Telenor Magyarország bizony könyékig benne lehet abban, hogy a DIGI-t végül nem vette nyilvántartásba a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az ősszel induló frekvenciaértékesítési eljárásánál. A szakhatóság ugyan teljesen pontosan nem indokolta, miért nem engedte rajthoz állni a negyedik jelentkezőt- akit még csak meg nevén sem nevezett a közleményében -, szűkszavúan csak annyit írtak: a cég nem felelt meg a kiírási feltételeknek. Úgy tűnik ugyanakkor, hogy az eljárási dokumentáció egyik, a jelentkezéssel kapcsolatos kizáró okokat taglaló pontja választ adhat a kérdésre.

Fotó: pixabay

A hatóság honlapján elérhető végleges kiírási dokumentáció 2.7 -es fejezete rendelkezik a "személyi (részvételi) feltételekről, illetve összeférhetetlenségről". A fejezet (61) bekezdésének n) pontja kimondja, hogy az árverési eljárásban azok a személyek és gazdálkodó szervezetek vehetnek részt, amelyekkel, illetve akikkel szemben az árverési eljárás megindítását megelőző 24 hónapban véglegessé vált hatósági vagy jogerős bírósági döntés nem állapította meg a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának, a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának vagy a vállalkozások összefonódására vonatkozó szabályoknak a megsértését.

És itt ugrik a majom a vízbe. Merthogy a GVH tavaly bizony elmarasztalta a DIGI-t, mégpedig az Invitel felvásárlása kapcsán a hatóság félrevezetése miatt. A versenyhatóság akkor a távközlési szektorban mindaddig példátlan döntésével visszavonta a fúzió engedélyezését, ezzel párhuzamosan 90 millió forint büntetést rótt ki a szolgáltatóra.

Ami viszont igazán pikánssá teszi a történetet, hogy a fent említett, kizárást indokló kitétel, az árverési eljárás június 18-án kiadott dokumentációtervezetében még nem szerepelt, azt csak a július 3-án az iparági érdekeltek körében megtartott nyilvános konzultáció után, az ott érkezett javaslatok meghallgatását követően szerkesztették bele a végleges dokumentációba.

A júliusi konzultáción pedig többek közt felszólalt a Telenor Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, aki az NMHH oldalán szereplő jegyzőkönyv szerint javasolta a dokumentáció kiegészítését a tulajdonosváltozás bejelentésének kezelésével és a korábbi versenyjogi szabályok megsértésének szankcionálásával. A vezérigazgató-helyettes akkor azt firtatta, hogy miért került ki az ominózus tétel a feltételek közül, amikor az egy korábbi (a 2014-es) értékesítési eljárás alkalmával a dokumentációban szerepelt. Aligha kérdéses, hogy a végleges dokumentáció (61) bekezdésének n) pontja e felszólalás hatására került be (vissza) a szövegbe.

A Telenornak mindenesetre a Vodafone Magyarország és a Magyar Telekom is köszönetet mondhat, a három nagy versenytársnak ugyanis így vélhetően súlyos milliárdokat spórolt a cseh kézben lévő mobilszolgáltató.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/83610/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?