Blogolj!

Gigabüntetést kapott a Google

Ragnar Volarus

A Google végül nagy nehezen beleegyezett, hogy közel egymilliárd eurós büntetést fizet a francia hatóságoknak, ezzel pedig lezárulhat a cég ellen több éve folyó adócsalási vizsgálat.

A francia hatóságok azzal vádolták a Google-t - amelynek európai központja Dublinban van -, hogy különböző adóelkerülési trükkök és manőverek, illetve egy bonyolult céghálózat segítségével 1,6 milliárd adó befizetését kerülte el.

Így meg ugye érthető, hogy a Google elfogadta az egymilliárdos összeget, amely még így is jóval kevesebb, mint az állítólag elcsalt 1,6 milliárd. A bírság egyébként két részből áll össze: 500 millió euró a bírság, és 465 millió az adó.

A Google, amely az Alphabet Inc része, a legtöbb európai országban csekély adót fizet be, mert papíron majdnem minden kereskedelmi ügylete Írországban zajlik. Gerald Darmanin pénzügyminiszter a Le Figaro című újságnak azt nyilatkozta, hogy a megállapodás jogi alapot képezhet más vállalatokkal folytatott vitájuk lezárásához. Az európai országok már régóta harcolnak a nemzetközi technológiai cégek "adóoptimalizálási" technikái ellen, és Franciaország az egyik élharcosa egy teljes EU-ra érvényes digitális adó kivetésének. 

Tehát a precedens-értékű döntés megszületett, kezdhetnek rettegni a nagy mogulok.

Címkék: google
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/83622/pics/lead_800x600.jpg
google
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?