Blogolj!

Nem lesz több botoxos száj és feltöltött arc az Instagramon

Dorogi László

Legalábbis olyan biztosan, amit algoritmusok generálnak. A közösségi oldal ugyanis bejelentette, letiltja az összes olyan kiterjesztett valósággal működő filterét, amellyel a felhasználók úgy festenek, mintha plasztikai sebésztől érkeztek volna meg.

Fotó: BBC

Az elmúlt időszakban az Instagram (és a Facebook is) elkezdett nyitni egy olyan irányba, ami üdvözítő lehet: igyekeznek különböző újításokkal a felhasználóiknál az önértékelési zavarok kialakulását, vagy a már meglévő mentális problémák tovább gyűrűzését megakadályozni. Ilyen lépés volt korábban az, hogy bizonyos országokban tesztjelleggel elkezdték futtatni a lájkok számának elrejtését, ami azt jelenti, csak a felhasználó láthatja, kik kedvelték egyes posztjait, most pedig újabb lépést tett a közösségi oldal az önértékelési gondok leküzdésének irányába.

Az Instagramon eddig lehetett olyan filtert illeszteni a feltöltött képekre, amelyek olyan illúziót keltettek, mintha a posztolójuk plasztikai műtéten esett volna át, az ajakfeltöltéstől az arcfeltöltésen át mindenféle effektet rá lehetett pakolni a fotókra. Ennek vetett véget most a közösségi oldal azzal, hogy letiltotta az összes ilyen jellegű kiterjesztett valósággal működő filterét, egy kutatás ugyanis bebizonyította, hogy ezek súlyosan rombolhatják az emberek önértékelését.

Az Instagram közleménye szerint az a legfontosabb, hogy a felhasználóik úgy fogadják el magukat, mint amilyenek valójában, ezért döntöttek a szabályaik újraértékelése mellett.

A különböző filterek korlátlan terjedésének egyébként pont az Instagram engedett teret azzal, hogy augusztus óta a felhasználók is gyárthatnak különböző effekteket, animációkat és saját filtereket. Ebből adódóan egészen bizarr kreálmányok is a felhasználók kezébe kerültek, volt például olyan filter, ami azt jelezte az emberi arcon, hogy egy plasztikai sebész hol végezne el beavatkozásokat egy műtét során.

Címkék: Instagram
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/84964/pics/lead_800x600.png
Instagram
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?