Blogolj!

Ha a lányod arcát látod egy pornószínésznő testén, tudod hogy baj van

Dorogi László

Az ember remekmű, nagyon jól sikerült, a világ ékessége, ez most már kiderült - énekelte meg egykoron a Republic. Cipőnek igaza volt, talán túlságosan is jól sikerült Isten legbecsesebb alkotása, s ahogy korábban a Teremtő a saját képmására teremtette meg az embert, úgy ma az ember játszik Istent és teremti meg saját maga eltorzult, rémisztő képmását.

Csakhogy, az ember hiába képes csodálatos dolgok megalkotására, mégsem Isten. Márpedig ha arcokat, hangokat, egyedi gesztusokat használ fel manipulációra, megtévesztésre, csalásra, visszaél csodálatos elméjével, amivel megajándékozták.

Nem is olyan régen számoltunk be a Blogstaron az első deepfake-technológia segítségével elkövetett, leleplezett csalásról, a jelenség viszont egyre komolyabb ajtókon kopogtat és egyre nehezebben nyitható zárakat tör fel. A tendenciákat figyelembe véve, nagyon is elképzelhető, hogy a nem is olyan távoli jövő közbeszédében súlyos szerepet játszanak majd a hamisított felvételek. Ízlelgessük.

Mit és kinek higgyünk akkor majd el? Milyen verbális és vizuális megnyilvánulásoknak tulajdonítsunk majd jelentőséget? Mikor találjuk majd meg saját képmásunkat az interneten, miközben marhaságot beszéltet valaki a saját szánkkal, vagy csináltat a saját testünkkel? Alea iacta est - a kocka el van vetve.

Mesterséges intelligenciával csaltak ki milliókat egy német cégtől

Beköszöntött a bűnözés huszonegyedik századi korszaka, a történelemben először fordult elő, hogy valaki deepfake hangot használva csalt ki valakitől több millió forintnak megfelelő eurót. Az elmúlt években egyre nagyobb teret hódít egy, az információs társadalomra igen csak komoly veszélyt jelentő jelenség, a deepfake.

Ma már megfelelő szakértelemmel - higgyék el, nem is kell olyan őrületesen sok hozzá - bárkiről készíthető olyan videó- vagy hangfelvétel, amelyről igen nehéz megmondani, hogy valódi-e vagy sem. A deepfake műfaja napról-napra egyre tökéletesebben hozza létre az illúzión alapuló, mégis valósnak tűnő álvilágot, s bár most még viszonylag könnyedén(?) meg lehet állapítani az ilyen kamuvideókról, hangfelvételekről, hogy hamisítványok-e vagy sem, nem lesz ez mindig így.

A deepfake kifejezés a deep learning és fake szavak párosításából ered. Ez nem utal másra, mint arra, hogy minél több információt kap egy gépi tanulás képességével "megáldott" algoritmus, annál realisztikusabb hamis képet képes videóban, hangban megalkotni és megjeleníteni. Magyarán, minél több információ található valakiről a világhálón, annál nagyobb eséllyel használhatják fel az arcát, a hangját, a gesztusait egy deepfake videó elkészítéséhez.

Néhány évvel ezelőtt még csak azt tudtuk elképzelni, milyen az, amikor álló képeket manipulálnak photoshop segítségével, mára eljutottunk odáig, hogy ugyanez az illúziókeltés a videó és hang alapú médiumok esetében is lehetséges. Tavaly például már kísérleteztek azzal, hogy Donald Trump szájába olyan mondatokat adtak, amelyekkel alaposan lejártja magát az amerikai elnök, ám ezen a felvételen még erősen látszik, érződik, hogy kamu. Egy év alatt viszont hatalmasat lépett előre a technológia.

A politikusok időleges szerencséjére egyelőre csak a pornóiparban hasít a deepfake-technológia: egy kutatás szerint az interneten fellelhető deepfake videók 96 százaléka pornó. Az ilyen "filmek" kisebb részénél celeb hölgyek arcát montírozzák pornós testre, hogy a legperverzebb férfi igényeket is kielégítsék, de olyan esetekről is hallani, hogy hétköznapi lányok képmása bukkan fel egy-egy kockán, anélkül, hogy tudnának róla. Ezzel párhuzamosan újabb aranybánya nyílik meg a kiberbűnözők számára, hiszen melyik hétköznapi embert, vagy kisebb-nagyobb hírességet ne lehetne megzsarolni azzal, hogy pornóban szerepel? 

Mielőtt felháborodnánk, nem árt tudnunk, a deepfake videók alapanyagát mi magunk szolgáltatjuk. Önként és dalolva. Mert ne gondolja senki, hogy amikor különböző filterekkel szórakozunk a Facebookon vagy az Instagramon azzal, hogyan néznénk ki öregen, mutánsként, hupikék törpikeként, vagy ilyen-olyan sminkkel, akkor nem tárolódik el az arcképünk és az adataink. Persze, ezt már mindenki tudja, mégsem gondol bele a lehetséges következményekbe.

Nem hasznos az igazság, csak haszontalan lehet - folytatta Cipő a dalt. Ebben már nem értünk egyet. Csak az igazság hasznos. Mert ha majd egy hazugságokra épülő, kétségek közé taszító világban kell élnünk, akkor fogunk igazán rájönni, hogy mennyire félelmetes is az.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/85415/pics/lead_800x600.jpg
álhír,bűnözés,deepfake
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?