Blogolj!

Újabb adatvédelmi botrány kibontakozóban a Google-nél

Dorogi László

A cégnél állítják, a titokban megszerzett adatokra azért van szükségük, hogy egy új szoftvert készíthessenek el, amely személyre szabott egészségügyi kezelési lehetőségeket javasol a felhasználóknak.

Fotó: Getty Images

Meglehetősen érdekes dolgot tárt a nyilvánosság elé a The Wall Street Journal című amerikai lap, amely arról számolt be, hogy a közismert médiacég, a Google titokban több millió amerikai felhasználó egészségügyi adataihoz jutott hozzá és használta fel azokat egy új projektjéhez. A beszámoló szerint az Egyesült Államok 21 tagállamának polgárait érinti az ügy, az adatokhoz pedig az ország második legnagyobb egészségügyi szolgáltatójával, az Ascension-hálózattal együttműködve jutottak hozzá - ezek az adatok többek között laboratóriumi eredményeket, orvosi diagnózisokat, kórházi ápolási dokumentumokat foglalnak magukban.

Az elmúlt időszak adatvédelmi botrányaiból kiindulva az már talán nem is meglepő, hogy a The Wall Street Journal úgy tudja: az adatkezelés tényéről sem az orvosokat, sem a betegeket nem értesítették. Egy ismeretlen forrás a lapnak elmondta, eddig legalább 150 Google-alkalmazott fért hozzá kéretlenül több tízmillió amerikai egészségügyi adatához.

Ugyanakkor, egyáltalán nem biztos, hogy a Google törvénytelenül járt el, ugyanis adatvédelmi szakértők felhívják a figyelmet egy 1996-ban hozott törvényre, amelynek értelmében a kórházak megoszthatják üzleti partnereikkel a náluk kezelt betegek adatait, ahogy ebben az esetben is történt. Ezt erősíti meg a cég szóvivője is, aki az újságnak egyértelműen leszögezte: a vállalat bizony mindent a szövetségi törvényeknek megfelelően hajtott végre.

A Google-ra mostanában rájár a rúd, nem ez az első kétes adatvédelmi ügylet, amibe belekeverednek: szeptemberben a versenyjogi és fogyasztóvédelmi hatóságként eljáró Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) 150 millió dolláros büntetést szabott ki a cégre, amiért annak egyik leányvállalata, a legnépszerűbb videómegosztó portál - naná, a YouTube - megsértett egy gyermekek magánéletét és adatait védelmező törvényt.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/85890/pics/lead_800x600.jpg
adatvédelem,google,internet
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?