Blogolj!

Megoldódnak a Huawei gondjai?

Ragnar Volarus

Több tucat amerikai cégnek engedélyezte Washington a kínai gyártóval való kereskedést, köztük van a Microsoft is.

Bill Gates büszkesége örömmel jelentette be, hogy engedélyt kapott az amerikai kormányzattól, azaz a Kereskedelmi Minisztérium zöld jelzést adott, hogy a nagyközönségnek szánt szoftvereket adjon el a kínai vállalatnak.

Már ezt megelőzően hallani lehetett arról, hogy a kormányzat kicsit megenyhült, és megkezdte engedélyek kiadását azon amerikai cégek számára, amelyek termékeket és szolgáltatásokat kívánnak eladni a Huawei-nek. A Microsofton kívül eddig más cég nem jelezte nyilvánosan, hogy a szerencsések között szerepel. 

Az amerikai kereskedelmi miniszter, Wilbur Ross annyit elárult, hogy 290 körüli kérelmet kaptak az amerikai vállalatoktól, és megkezdték az engedélyek kiadását azoknak a cégeknek, amelyeknek a kérelmét elfogadták.

Az amerikai kormányzat a Kínával folytatott kereskedelmi háború keretében még májusban helyezte exporttilalmi listára a Huawei-t azzal az indokkal, hogy a kínai óriás veszélyezteti a nemzetbiztonságot. Azóta csak különengedéllyel lehet kereskednie az amerikai cégeknek a Huawei-el. Tehát a szigorú embargó nem csak a Huaweinek fáj, hanem a kínai vállalattal üzletelő amerikai cégeknek. Ezekből pedig bőven akad. 

Egy amerikai kormányzati tisztségviselő szerint a közel 300 licenckérelemnek eddig körülbelül a felét bírálták el, és ezeknek durván a felét engedélyezték - vagyis az összes kérelem egynegyedét.

A Huawei tehát most boldog lehet a Microsofttal való együttműködés miatt, de sokkal fontosabb lenne egy ilyen megállapodás a Google-lel. A Huawei mint a világ második legnagyobb okostelefon-gyártója, bizony - egyelőre - nem engedheti meg magának, hogy nélkülözze a Google termékeit és szolgáltatásait. Android nélkül - amihez komoly köze van a szoftveróriásnak - nem tudná tartani jelenlegi eladási számait és piaci részesedését.

Persze elképzelhető, hogy a megállapodást már tető alá hozták, csak éppen még nem hozták nyilvánosságra. Ezt csak a Kereskedelmi Minisztérium, a Google és a Huawei tudhatják.

Címkék: google, Huawei
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/86496/pics/lead_800x600.png
google,Huawei
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?