Blogolj!

Komoly jogi lépések készülőben a Facebook ellen

Ragnar Volarus

Ha igaznak bizonyulnak a The Wall Street Journal által nyilvánosságra hozott információk, akkor nehezen indul 2020 a Facebooknak. A hatóságok heteken belül megtilthatják a cégnek, hogy végigvigye alkalmazásai tervezett integrációját.

A lap úgy tudja, hogy a versenyjogi témákért felelős Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission - FTC) komolyan tervezi, hogy közbelép és hatalmi szóval tiltja meg a vállalatnak, hogy a különböző infrastruktúra alatt futó brandjeit egységesítse. A hatósági végzés állítólag elvenné azt a kiváltságot is a Facebooktól, hogy utóbbi határozhassa meg, a külső alkalmazások fejlesztői milyen keretek között működhetnek együtt a szolgáltatásaival.

A kiszivárgott információkat az FTC szóvivője nem kívánta kommentálni. Sokat mondó csend? A befektetők mindenesetre nem voltak ilyen megértőek, a hír megjelenését követően nagyjából 3 százalékot esett a cég papírjainak árfolyama. 

Persze nem lesz ez könnyű menet, ezek nem csip-csup, másodpercek alatt végbemenő változások. De ha a kiszivárgott hírek nem hazudnak, akkor a gépezet már januárban beindul. A korlátozások életbe lépéséhez elsőként egy öt főből álló bizottságnak kell pozitív döntést hozni, majd ennek birtokában fordulhat bírósághoz az FTC, ahol kérheti a rendelkezései érvényesítését.

Az már lassan egy éve derült ki, hogy a Facebook különböző csevegőalkalmazásai egy platfromra integrálásan ügyködik. A Messenger, a WhatsApp és az Instagram "összeolvasztásán" már a bejelentéskor is dolgoztak és az akkori tervek szerint valamikor 2020-ban készülnének el vele.

A szivárgó információk szerint ennek még házon belül sem örült mindenki maradéktalanul. Állítólag Mark Zuckerberggel több WhatsApp-alkalmazott is nyíltan vitába szállt, és amikor a döntés okairól faggatták, akkor a szakadt pólós góré csak ködösített. Persze érthető a felháborodás, hiszen hazugságon kapták a tulajdonos urat, aki az ígérte a WhatsApp felvásárlásakor, hogy a szolgáltatás megtartja önállóságát.

És miért szeretné Zuckerberg mindet egybeönteni? Mert az információs adatbányák egy tárolóba öntésével sokkal komolyabb fegyver áll majd a Facebook rendelkezésére. Jobban célzott, több helyre és változatosabb formában elhelyezhető hirdetések jöhetnek, újabb fizetős szolgáltatások indítása válik lehetségessé.

Ráadásul újabb felhasználókat és aktivitást érhet el a csevegőalkalmazások egymáshoz simításával. Arról nem is beszélve, hogy olyan monopolhelyzetbe kerül az üzenetküldők piacán, hogy a riválisok magukra vethetnek.

Ez kerülhet most komoly veszélybe az FTC-nek hála. Ha ez tényleg megtörténik, akkor ez végre Zuckerberg számára is fájdalmas lesz. Éppen ideje. 

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/87438/pics/lead_800x600.png
facebook,Instagram,Whatsapp
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?