Blogolj!

Újabb adatszivárgás a Facebooknál, ezúttal egy autóból

Ragnar Volarus

Lassan elég vicces lesz, ha egy mondatban írjuk le a Facebook és az adatbiztonság/adatvédelem szavakat. Ellenben a Facebook és adatszivárgás már indokoltabb párosítás. 

Ezúttal 29 ezer tavalyi Facebook alkalmazott adatait sikerült valakinek ellopnia. És még csak nem is egy jól képzett hacker, hanem egy autókat feltörő tolvaj lehet a bűnös. A lopás még november 17-én történt, de a vállalat nem részletezett oknál fogva csak a héten nyújtott erről tájékoztatást a potenciálisan érintett kollégáknak.

Mindez hogyan történt? A tolvaj feltörte a cég egyik alkalmazottjának az autóját, és elemelt onnan többek közt egy merevlemezt is. A háttértáron pedig bármiféle védelem és titkosítás nélkül megtalálható volt a cég 29 ezer a tavalyi évben foglalkoztatott alkalmazottjának neve, bankszámlaszáma, részleges társadalombiztosítási száma, fizetése, bónuszai, továbbá részvényekben kapott juttatásai.

Mindez rendkívül kellemetlen, de visszaélésre nincs túl nagy esély az adatokkal. Viszont ha valamely lelkes szakszervezetis az egyenlő fizetésért szeretne harcba szállni, akkor aranybánya lehet a merevlemez. 

Persze ettől nem kell tartani, nem ez lehetett a bűnöző célja, talán nem is tudja mi került a birtokába, esetleg lendületből le is formázta a merevlemezt, hogy továbbadjon rajta. 

Ami viszont ismét kérdésként felmerülhet a Facebook belső adatvédelmi eljárásaival és fegyelmével kapcsolatban, hogy miként lehet titkosítatlan formában egy parkoló autóban hagyott merevlemezen a sok kényes, üzleti titoknak minősülő adat. Bár a cég eddigi botrányait nézve, számukra az adatbiztonság egy nem létező szó.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/87513/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?