Blogolj!

Ezúttal 267 millió felhasználó adatai szivárogtak ki a Facebooktól

Ragnar Volarus

Szomorú, de lassan az lesz a hír, ha nem szivárognak ki bizalmas adatok a közösségi portál hibájából. A héten ez már a második, és még csak péntek van. 

Egyenesen a Facebooktól származó, teljesen nyilvános adatbázisra bukkant egy kiberbiztonsági szakértő, melyben 267 millió felhasználó adatai, köztük nevek és telefonszámok voltak hetekig elérhetőek bárki számára – írja a Forbes.

Persze nem kell aggódni, ezek az adatok sok felhasználó esetében egyébként is publikusak. Persze ha megadjuk mondjuk a telefonszámunkat a Facebooknak. De akad aki ezt nem teszi meg. Az incidens mégis eléggé aggasztó, habár pont olyan kezébe került, aki a "jó oldalnak" dolgozik. Másrészt más is ilyen könnyen hozzáférhetett, és egy ilyen gyűjtemény birtokában a csalók sokkal könnyebben tudnak nagyszabású átverős kampányokba kezdeni.

Az adatbázisra rábukkanó Bob Diachenko elmondta, az adatok vélhetően egy alkalmazásprogramozási interfészen (API) keresztül szivároghattak ki, ami éppen az ilyen adatokhoz nyújt hozzáférést a különféle alkalmazások fejlesztőinek. Diachenko úgy gondolja, az adatbázis egykor védett lehetett, de egy ponton valamiért nyilvánossá vált. Viszont nagyjából két hétig így is maradt, ez idő alatt pedig bőven volt ideje a hackereknek másolatokat készíteni róla. Szóval kezdjünk szurkolni.

A Facebooknak az elmúlt időszakban számtalan adatkezelési botránya volt. Novemberben adatkereskedő cégek szervereiről szivárogtak ki 1,2 milliárd felhasználó személyes adatai, áprilisban nyilvános szervereken találták meg 540 millió fiók adatait, a Cambridge Analytica-botrányt pedig még nem is említettük. A héten pedig éppen autóból loptak tőlük adatokat, ráadásul saját dolgozóikét.

Újabb adatszivárgás a Facebooknál, ezúttal egy autóból

Lassan elég vicces lesz, ha egy mondatban írjuk le a Facebook és az adatbiztonság/adatvédelem szavakat. Ellenben a Facebook és adatszivárgás már indokoltabb párosítás. Ezúttal 29 ezer tavalyi Facebook alkalmazott adatait sikerült valakinek ellopnia. És még csak nem is egy jól képzett hacker, hanem egy autókat feltörő tolvaj lehet a bűnös.

Címkék: facebook
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/87718/pics/lead_800x600.jpg
facebook
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?