Blogolj!

30 éves a Windows-os Pasziánsz

Ragnar Volarus

Nem használja játékra a számítógépet, csakis munkára? Ezzel a játékkal akkor is szinte garantált, hogy játszott.

Volt egy kis idő munka közben? Szeretett volna kis szünetet tartani a következő feladat előtt? A Windows-okon előre feltelepített Pasziánsz mindig segített. Immár 30 éve.

A pasziánszról már 1788-ban a német Das neue Königliche L'Hombre-Spiel című játékantológia is említést tett, elnevezése pedig a francia türelem, „patience” szóból ered. Amerikában egy táblával és fapöckökkel játszott „solitaire” nevű játékról nevezték el a pasziánszt, majd később a klondike-i aranyláz idején átkeresztelték „klondike”-ra.

A számítógépekre először 1981-ben érkezett meg, amikor Mark Reid megírta Atari-ra. Erre két évvel a Commodore 64-re is elkészült a játék, ráadásul maga a Commodor fejlesztette. A pasziánsz a platform első játékai közt volt.

A Windows-os Pasziánsz program gyökerei azonban máshonnan nőttek. Michael A. Casteel ugyanis egy Apple Lisa-n írt egy Klondike nevű alkalmazást az 1984-ben megjelent Macintosh-ra. Ezt az alkalmazást egyébként azóta is karbantartja.

Casteel alkalmazása megtetszett Wes Cherry-nek, aki 1988-ban a Microsoftnál töltötte gyakorlatát és nyári feladatként lemásolta a Klondike-ot Windows-ra és elnevezte Solitaire-nek. Maga a játék már a Windows 2.11 megjelenése előtt elkészült, de abba nem került bele. A program akkor került a rivaldafénybe, amikor olyan funkciókat és programokat kerestek, amikkel fel lehetne dobni a Windows 3.0-t. Bill Gates-nek tetszett a kártyajáték és így a cég értesítette Cherry-t, hogy jöjjön vissza a céghez Windows 3.0-ra átdolgozni a játékot, valamint szerződtettek egy profi designert, hogy kicsit szebb legyen a felhasználói felület.

Így került be egy több mint 200 éves játék a Windows 3.0-ba. Én például ekkor találkoztam vele először. És bár évek óta felé se néztem, most utánaolvastam, utánanéztem, vajon elérhető-e még a mostani Windows 10-ben? A válasz, igen. Bár elég elítélhető módon némi reklám is van benne, de az élmény még mindig ugyanaz.

Címkék: Windows
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/87895/pics/lead_800x600.png
Windows
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?