Blogolj!

A kiberbűnözők szeretik a Star Warst, elvégre segíti őket a lopásban

Ragnar Volarus

A népszerű filmek remek csalik a rosszindulatú programjaik terjesztéséhez. Ebből a szempontból a Csillagok háborúja pedig maga a paradicsom a számukra.

Ki ne szeretne ingyen friss és ropogós premierfilmeket nézni? Aki kicsit is használja a fejét az tudja, ilyen nincs. De sajnos sokan lépre mennek. Ez pedig igazi aranybánya a kibertámadások számára. A Kaspersky szerint a torrentoldalak és az illegális streamelő platformok maguk a pokol a felhasználóknak biztonsági szempontból, mert a mozifilmek mögé rejtve kártékony fájlokat vagy tartalmakat terjeszthetnek.

A "Star Wars: Skywalker kora" című filmre irányuló kiemelt figyelmet a kiberbűnözők is vastagon kihasználják. A biztonsági cég kutatói több tucat olyan weboldalt és közösségi média profilt találtak, amelyeket a film hivatalos oldalaként álcáztak a csalók, és azokon a film ingyenes megtekintési lehetőségével hitegettek. Eközben pedig gyűjtötték az óvatlan felhasználók bank- és hitelkártya adatait.

A személyes adatok bezsebelésére és a kártékony fájlok terjesztésére használt weboldalak domain nevei általában a film hivatalos címét másolják, részletes leírásokat és egyéb tartalmakat biztosítanak. Így abba a hitbe ringatják a felhasználókat, hogy hivatalosan is a filmhez kapcsolódnak. A csaló weboldalak ismertségét pedig a Twitteren és más közösségi oldalakon létrehozott fiókokkal is erősítik, ahol a problémás tartalmaikra mutató hivatkozásokkal tovább terjesztik az "igét".

"Általános jelenség, hogy a csalók és a kiberbűnözők népszerű tartalmakból próbálnak tőkét kovácsolni, és a Csillagok háborúja pont ilyen téma. Mivel a támadóknak gyakorta sikerül a kártékony weboldalakat és tartalmakat a keresőmotorok találati listájának elején elhelyezni, ezért a rajongóknak mindig nagyon óvatosnak kell lenniük"

- nyilatkozta Tatjana Szidorina, a Kaspersky biztonsági kutatója.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/87949/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?