Blogolj!

Nem bújhatsz el, a Facebook mindenhová követ


A közösségi portál hivatalosan is elárulta a módszereket, amivel számon tartják a felhasználóik helyzetét, még akkor is, ha azok kikapcsolták a helyzetük megosztását a Facebook appal.

Még tavaly vonták kérdőre a Facebookot amiatt, hogy akkor is követi a felhasználói helyzetét, ha azok letiltották az alkalmazás hozzáférését. Most bebizonyosodott, hogy nem volt alaptalan a gyanú, a Facebook mindenre képes, és a képünkbe hazudik. A cég egy amerikai szenátoroknak küldött levelében erősítette meg, hogy tényleg hozzáférnek az eszközök helyadataihoz. Mint kiderült, a Facebook háromféle módon követi a felhasználóit, és ezek közül csak az egyik kikapcsolható. A hagyományos helyzetmegosztás. Igazi rohadékok.

A levelet Christopher A. Coons és Josh Hawley szenátoroknak küldte a cég, és a The Hill nevű hírportál publikálta a tartalmát. Ebben pontosan leírják, hogyan tudják akkor is nyomon követni a felhasználók eszközeit, ha azok nem engedélyezik azt az alkalmazás számára.

“A Facebook még akkor is tisztában lehet egy felhasználója helyzetével, ha az nem osztja meg közvetlenül az alkalmazással, méghozzá a saját maga és mások által nyújtott információkon keresztül. Ez lehet tevékenység, vagy valamelyik, a Facebook által nyújtott szolgáltatásnak a használata. Például, hogyha valaki visszajelzést küld egy helyi zenei fesztivállal kapcsolatban, feltölt egy helyjelzett videót, vagy egy ismerőse megtageli őt egy általunk számontartott étteremben, akkor a Facebook le tudja szűrni, valószínűleg hol tartózkodik. Szintén előfordulhat, hogy valaki a lakóhelyét árulja el azzal, hogy átvételi helyszínt állít be a Facebook Marketplace-re feltöltött hirdetésén, vagy közvetlenül a profilján adja meg ezt az információt.”

És ezzel még nincs vége. Mert bár pontatlan, de a Facebook az eszközök által használt IP-címek alapján is be tudja lőni, hol tartózkodik a tulajdonos.

“Minden internetre kapcsolódó eszközhoz automatikusan hozzárendelődik egy IP-cím, ami azonosítja ezt a kapcsolatot, illetve routolható címként szolgál az összes adatnak, ami erről az eszközről távozik, vagy erre érkezik. Ez a cím - épp, mint egy levelen a feladó címe - megmondja, hol van ez az eszköz az interneten. Az eszköznek a működéshez szükséges továbbítania ezt a címet, amit így minden vele kommunikáló eszköz megkap (…). A vezeték nélküli hálózatot működtető szolgáltatók által kiadott IP-címek pedig néha utalnak arra a városra vagy környékre, ahonnan az eszközt használják. A Facebook ezzel a módszerrel is hozzáfér a felhasználók helyzetéhez, bár az IP-címek elemzése általában pontatlan módja egy eszköz helyzetének meghatározásához.”

De a legnagyobb pofátlanság, hogy szerintük ezzel nincsen semmi baj, az egész a mi érdekünkben történik! Mert így szakszerűen tudják szűrni a reklámokat és szponzorált tartalmakat, amiket a felhasználók látnak. Érthető módon a szenátorok kicsit másképp látják ezt, és nem helyeslik. 

Christopher A. Coons szenátor félrevezetőnek és nem elegendőnek ítélte meg a Facebook által nyújtott adatvédelmi lehetőségeket és tájékoztatást.

“A Facebook azt állítja, hogy a felhasználói teljes mértékben kontrollálni tudják az adataik felhasználását, de a valóságban még lehetőséget sem kapnak arra, hogy megállítsák a Facebookot a helyadataik megszerzésében és értékesítésében. Az amerikai állampolgároknak tudniuk kellene, hogy a techcégek miként használják az adataikat, én pedig továbbra is azon fogok dolgozni, hogy megvédjem a lakosok érzékeny természetű információit.”

Josh Hawley szenátor már sokszor összeakasztotta a bajszát a közösségi portállal, nem ritkán annak vezetőivel is, és nemrég magával Mark Zuckerberggel is tárgyalt. Ő ezt írta ki a Twitterre:

“Nincs lehetőség kiszállni. Nem te kontrollálod a személyes adataidat. A Kongresszusnak azonnal cselekednie kellene.”

A Facebook ellen tehát ismét eljárás indult az Egyesült Államokban. Lassan annyit járnak a bíróságra, hogy egy külön szárnyat kell építeni nekik. 

Címkék: facebook
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/87952/pics/lead_800x600.jpg
facebook
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?