Blogolj!

A nagy szökés: hangszertokban rejtőzve hagyta el Japánt a Nissan egykori vezére

Dorogi László

Carlos Ghosn üzletembert azzal vádolják Japánban, hogy korábban a Nissan pénzéből igyekezett rendezni adósságait, tartozásait.

Fotó: IndustryWeek

Nem mindennapi történet látott napvilágot az elmúlt napokban, amely simán elmenne egy krimi alapsztorijának is. A cselekmény főszereplője Carlos Ghosn üzletember, aki korábban a Nissan cég legnagyobb kutyája volt, azonban kihúzta a gyufát Japánban azzal, hogy állítólag ügyeskedett a különböző pénzek elszámolásával.

A libanoni állampolgársággal is rendelkező Ghosnt először 2018 novemberében vették őrizetbe a japán hatóságok, később azonban szabadon engedték, hogy aztán ismét kattanjon a bilincs a csuklóján - igazi macska-egér harc bontakozott ki. Ghosnt azzal vádolták meg, hogy saját anyagi veszteségeit a Nissannal fizettette ki, továbbá a cégnek szóló külföldi utalásokat átirányította a saját számláira.

A hurok olyannyira elkezdett szorulni a nyaka körül, hogy fortélyos megoldáshoz kellett folyamodnia a szigetország elhagyása érdekében, s hát valljuk be, igazán mesterien megtervezte filmbe illő szökését.

A japán sajtó megerősített információi szerint az üzlet ember egy magánrepülőgéppel jutott ki Japánból karácsonykor, előbb Törökországba repült onnan pedig Libanonba. Ghosn később maga is megerősítette, hogy Libanonban tartózkodik, de semmit nem árult el arról, hogy miként került oda.

A szemfüles japán sajtó viszont kiderítette, hogy a szökést egy biztonsági magáncég szervezte meg. A stratégia a következő volt: egy zenekart küldtek Ghosn tokiói lakására, hogy az üzletember karácsonyi partiján szolgáltassák a talp alá valót, csakhogy a muzsikusoknak eszük ágában sem volt dajdajozni. Ehelyett egy hangszertokba csomagolták az egykori Nissan-vezért, aztán uzsgyi, távoztak is a tett helyszínéről, ahol Ghosn egyébként éppen házi őrizetben volt.

Egyes, névtelen források szerint a szökevényt maga Michel Aoun államfő fogadta Libanonban, ám a bejrúti elnöki hivatal sajtósa tagadta, hogy az államfő találkozott volna Ghosnnal. A Reuters hírügynökség tisztségviselőkre hivatkozva azt írta, az üzletember francia útlevéllel, legálisan lépett be az országba, ez viszont azért nehezen elképzelhető, mert a francia, a libanoni és a brazil útlevele is Japánban maradt az ügyvédjénél.

Stephen Givens jogász szerint hiába hangoztatta Ghosn eddig ártatlanságát a Nissan-pénzekkel kapcsolatban, a szökéssel egyértelműen bűncselekményt követett el, egyúttal beismerte korábbi tettét is. A jogász szerint Ghosn már soha nem térhet vissza Japánba úgy, hogy ne kelljen börtönbe mennie, de azt is nagyon nehezen tartja elképzelhetőnek, hogy valaha is elhagyja Libanont.

Címkék: Nissan
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/88332/pics/lead_800x600.png
Nissan
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?