Blogolj!

Már Magyarországon is gondot okoznak a zaklató mobilalkalmazások

Ragnar Volarus

Ezek az úgynevezett stalkerware programok - az áldozat okostelefonjára titokban feltelepített kémprogramok, más néven zaklatóappok - lehetővé teszik, hogy valaki betekintést nyerjen egy másik személy magánéletébe. A Kaspersky igencsak riasztó számokkat publikált a 2019. január és augusztus közötti időszakra, miszerint harmadával nőtt a zaklatóappok feltelepítésére irányuló kísérletek száma Magyarországon.  

"A zaklatóappok sokkal jobban elterjedtek, mint gondolnánk. Egy ilyen alkalmazás ugyanis a háttérben fut anélkül, hogy az érintett személy bármit is észrevenne belőle. A sikeres telepítést követően az elkövetők hozzáférhetnek az áldozat információihoz, a fotóihoz, a közösségi média fiókjaihoz, a tartózkodási helyéhez, a hang- és videofelvételeihez - bizonyos esetekben akár valós időben is. Éppen ezért a közelmúltban a "Coalition Against Stalkerware" elnevezésű kezdeményezés keretében több partnerrel kezdtünk együttműködni, hogy felhívjuk a figyelmet a zaklatóappok veszélyeire, és segítséget nyújtsunk az érintetteknek"

- nyilatkozta David Emm, a Kaspersky vezető biztonsági kutatója.
 
Persze nem csak a Kaspersky hívja fel a figyelmünket a veszélyre, mellettük további kilenc másik elismert vállalat és szövetség: az Avira, az Electronic Frontier Foundation, a European Network for the Work with Perpetrators of Domestic Violence, a G DATA, a Malwarebytes, a National Network to End Domestic Violence, a NortonLifeLock, az Operation Safe Escape és a Weißer Ring is csatlakozott a "Coalition Against Stalkerware" kezdeményezéshez.
 
És akkor következzenek a legfontosabb tudnivalók, miképpen védekezhetünk ezek a zaklató alkalmazások ellen.

  • Blokkoljuk az ismeretlen forrásból származó programok telepítését az okostelefon beállításai között
  • Ellenőrizzük a készüléken használt összes alkalmazást, hogy nem találunk e közöttük gyanús programokat.
  • Soha ne adjuk meg az okostelefonja jelszavát vagy jelkódját másik személynek, még akkor sem, ha egyébként megbízunk benne.
  • Soha ne tároljunk ismeretlen fájlokat vagy alkalmazásokat a készüléken, ezek ugyanis veszélyeztethetik az adatok biztonságát.
  • Talán nem ez az első gondolatunk, de ha egy kapcsolatunk véget ért, akkor azonnal változtassuk meg minden készülékünk biztonsági beállítását, és mindenhol változtassunk jelszót is.
  • És természetesen használjunk megbízható biztonsági megoldást.
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/88378/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?