Blogolj!

A Facebooknak köszönhetően lett elnök Trump, de nem az álhírek miatt

Dorogi László

Visszanyalt a közösségi fagyi, kiderült, hogy Donald Trump nem álhírekkel és hoaxokkal húzta be az amerikai elnökválasztást, csupán kiváló marketingcsapatot rakott össze magának.

Fotó: Yahoo

Mi sem bizonyítja jobban, hogy ma is felkelt a Nap annál, hogy a Facebook sajtóosztálya újra nekifoghat egy magyarázkodó közlemény megfogalmazásának. No, persze a közösségi portál múltját ismerve az is lehet, hogy még a gondolat szikrája sem pattan ki az agyukból, pedig lenne mire reagálni.

A napokban nyilvánosságra került egy levél, amelyben a Facebook alelnöke arról értekezik, hogy bizony ők maguk felelősek azért, hogy Donald Trumpot elnöknek választották az amerikaiak és bizony 2020-ban is a közösségi portálnak köszönheti majd az elnök, ha újraválasztják a polgárok. Andrew Bosworth azt is leírja, hogy nekik ugyan eszük ágában sem volt elnöki székbe segíteni az üzletembert, csak hát a Facebook hirdetési eszközei szakavatott kezekbe kerülve valóságos fegyverré változnak.

Bosworth - némileg mentegetőzve - hozzáteszi, világ életében hithű liberális volt és folyamatosan azon gondolkozik, hogyan lehetne megváltoztatni az oldal hirdetési algoritmusait, hogy ne tudjon Trump duplázni, csakhogy ezt mégsem teheti meg, mert az teljes mértékben szembe menne mindazzal, amit a Facebook képvisel. Bosworth a levél nyilvánosságra kerülése után nem sokkal saját Facebook-oldalára is kiposztolta az írást, mondván, ha már kiderült, nem titkolja tovább létezését. Hozzátéve, annak idején kizárólag belső használatra vetette papírra (képernyőre) aggályait.

"A Facebook tehet Trump megválasztásáról? Szerintem a válasz, hogy igen, de nem azért, amit a legtöbben hisznek. Nem Oroszország, a dezinformációk vagy a Cambridge Analytica miatt nyert, hanem azért, mert a legjobb digitális reklámkampányt építette fel, amit életemben láttam"

- írta a Facebook alelnöke, hozzátéve, Donald Trumpék egyáltalán nem használtak hirdetéseikben álhíreket, vagy hoaxokat, nemes egyszerűséggel csak kiaknázták a Facebook hirdetési rendszer adta lehetőségeket.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/88633/pics/lead_800x600.jpg
Egyesült Államok,facebook,hirdetés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?