623-ra nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon
Újabb öt, idős, krónikus beteg hunyt el, vagyis a halálos áldozatok száma immár 26 fő.
Blogolj!

Amerikai tudósok kifejlesztették az okospelenkát


Ha eddig esetleg hiányolta volna az "okos" dolgok piacáról a pelenkákat, akkor most nyugodtan hátradőlhet, ugyanis amerikai tudósok most ezzel is előrukkoltak.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói olyan nedvességet érzékelő okospelenkát fejlesztettek ki, amely a kisbabák és az idősek gondozását is megkönnyítheti.

Az MIT kutatói az IEEE Sensors folyóiratban pénteken publikált tanulmányukban számoltak be az okospelenka működéséről. A nedvességérzékelőt egy rendkívül nedvszívó polimerréteg alatt helyezték el.

A folyamat lényege, hogy amikor a hidrogél átnedvesedik, a rádiófrekvenciás azonosítót (RFID) tartalmazó pelenka jelet küld erről egy közelben lévő azonosító készüléknek, amely továbbítja azt egy okostelefonnak vagy számítógépnek - az MTI a folyóirat alapján.

A kutatás beszámolójából az is kiderült, hogy a szakemberek életnagyságú játékbabát és újszülöttnek való pelenkát használtak a fejlesztéshez. A feltalálók becslése szerint az érzékelő gyártása darabonként kevesebb mint 2 centbe (6 forintba) kerülhet.

Pankhuri Sen, az egyetem kutatóasszisztense elmondta, hogy a szenzort felnőtt pelenkában is el lehet helyezni, ez pedig természetesen az olyan betegek esetében nyújtana nagy segítségek, akik valamilyen okból maguk nem tudják jelezni, ha cserélni kell a pelenkájukat.

További plusz pont az találmánynak, hogy használatukkal azokat a húgyúti fertőzéseket és kiütéseket is meg lehet előzni, ami a kisbabáknál és az időseknél is gyakori kései észlelés miatt.

(Borító: illusztráció - media.market.us)

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/90566/pics/lead_800x600.jpg
hírek,okoseszköz,okospelenka
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?