623-ra nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon
Újabb öt, idős, krónikus beteg hunyt el, vagyis a halálos áldozatok száma immár 26 fő.
Blogolj!

Csaltak abban a laborban, ahol a rákkeltő gyomirtó uniós engedélyező tesztjeit végezték


Durva dolgok derültek ki a hamburgi Farmakológiai és Toxikológiai Laboratóriumról (LPT Hamburg): egy új vizsgálat szerint ugyanis 2017-ben több teszt során is csaltak az intézetben.

Ez pedig azért elég para, mivel egyike azoknak a laboroknak, amelyek a glifozát (a legelterjedtebb gyomirtószer a gyümölcsök, zöldségek és szántóföldi növények esetén) kapcsán a szer (újra)engedélyezésének lehetőségeit vizsgálva végeztek kísérleteket.

A dolgok jelen állása szerint a glifozát 2017-es szabályozási folyamatában felhasznált hét tanulmányból, az egyik hivatalosan „Jó Laboratóriumi Gyakorlat” elismervénnyel rendelkező tanúsítvány származik az adatokat torzító hamburgi laborból.

Az intézményben a különböző növényvédő szerek toxicitásának mérése kapcsán kozmetikázták az adatokat,

mégpedig olyan pofátlan módon, hogy az elhullott állatokat élőnek tüntették fel, a növényvédők által okozott daganatok helyett pedig sima gyulladást regisztráltak.

Mindezek tükrében nem meglepő, hogy a növényvédő szerekkel szemben kritikusabb hangot megütő szervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy miután nem mindig publikus, hogy melyik mérés honnan származik, simán elképzelhető a hamburgi LPT valójában az eddig kiderültnél jóval több elcsalt tanulmányt tudhat a magáévá.

A most kiderült esett miatt a laboratóriumnak büntetőjogi vádakkal kell szembenéznie, valamint a különböző szervezetek arra kérik az Európai Bizottságot, hogy többé ne vegye figyelembe a szóban forgó labor által végzett vizsgálatokat semmilyen növényvédő szer esetén.

A glifozát engedélyezése 2017-ben nagy társadalmi vitát váltott ki: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkal foglalkozó ügynöksége már 2015-ben kimondta, hogy a szer „valószínűleg rákkeltő”, 2017-ben pedig 1,3 millióan írták alá a petíciót, hogy az EU ne hosszabbítsa meg a Monsanto vegyipari óriáscég glifozát tartalmú gyomirtójának Unión belüli használati engedélyét. Ennek ellenére végül 2017 novemberében a tagállamok többsége újból engedélyezte a szert további 5 évre.

(Borító: origo.hu)

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/90816/pics/lead_800x600.jpg
csalás,gyomirtó,Hamburg,teszt
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?