Blogolj!

A járvány idején is támadják a kórházi rendszereket a kiberbűnözők

Ragnar Volarus

Az emberi gonoszság a legváltozatosabb formában, a legváratlanabb pillanatban is képes adni mindenkinek egy fájdalmas pofont. A kiberbűnözők pedig az egyik legaljasabb fajta.

Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy a csalók, zsaroló, vírusterjesztők egy része fittyet hány a világjárványra, és a korábbiakhoz hasonlóan ostromolja az amúgy is csúcsra járatott kórházi rendszereket. Pedig gondoljunk csak bele, ha egy kórház rendszere akár csak rövidebb időre leáll, akkor annak beláthatatlan követkeményei lehetnek.

Ezt tapasztalhatták meg a Brno egyetemi kórházban március közepén. Súlyos kibertámadás érte az intézményt, aminek következtében órákra megbénultak fontos egészségügyi rendszerek. A támadás azért volt különösen alattomos és káros, mert a kórház egyike azon egészségügyi intézményeknek, amelyek Csehországban koronavírus teszteket végeznek. A támadás a labor informatikai rendszerét is sújtotta, ezért a laboreredmények csak késve juthattak el az orvosokhoz.

Szerencsére vannak olyan kiberbűnözői csoportok, amelyek kijelentették, hogy nem tetézik a bajt, és amíg a járvány tart, addig nem fognak egészségügyi rendszereket támadni. E csoportok közé tartoznak például a Maze és a DoppelPaymer nevű zsaroló programok terjedéséért felelős csoportok. 

Ezzel szemben a hírhedt Ryuk nevű zsarolóvírus, mintha mi sem történt volna, folyamatosan támadja a kórházi informatikai rendszereket. A Sophos kiberbiztonsági cég arról számolt be, hogy az elmúlt napokban is észleltek egészségügyi intézmények elleni támadásokat a Ryuk zsarolóvírustól. Ezt megerősítette Vitali Kremez, a SentinelOne kutatási igazgatója is, aki elmondta, az elmúlt egy hónap során tíz jelentős egészségügyi szervezetet ért támadás a Ryuk által. A támadásokat elsősorban amerikai kórházaknak kellett elszenvedniük.

Sajnos ebből is látszik, hogy a kórházaknak nem csupán a koronavírussal kell szembe nézniük, hanem az egészségügyi informatikai rendszerek biztonságára is kiemelt figyelmet kell fordítani. Ez eddig sem volt egyszerű feladat, de ebben a kiélezett, erőforráshiányos időszakban az informatikusoktól és a biztonsági szakemberektől is emberfeletti teljesítmény kell, hogy elkerüljünk egy nagyobb katasztrófát.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/92572/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?