Blogolj!

Otthonról dolgozol? Ezért legyél résen!

Dorogi László

A koronavírus-járvány sokakat kényszerített otthoni munkára, s akik távmunkában dolgozhatnak még a szerencsésebbek közé tartoznak. A home office-hoz olyan szoftverekre is szükségünk lehet, amelyek viszont veszélyeket hordozhatnak magukban.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet most arra hívta fel a figyelmet, hogy a vállalati videokonferenciák lebonyolítására is alkalmas, Zoom névre keresztelt alkalmazás segítségével szedik áldozataikat a kiberbűnözők, akik a felhasználók adatait szipkázzák el, ha nem elég óvatosak.

"Több, mint 74 000 ügyféllel és 13 millió aktív felhasználóval a Zoom az egyik legpopulárisabb felhőalapú vállalati kommunikációs platform, amelynek népszerűsége az elmúlt hetekben még inkább megugrott. Ugyanezzel párhuzamos a kiberbűnözők repertoárja tovább szélesedett: az elmúlt napokban egyre több hamis, Zoomra hasonlító megtévesztő domaint regisztráltak, és egyre gyakrabban jelenik meg káros kód is az alkalmazással összefüggésben"

- írja az NKI. A Zoom alkalmazásban leggyakrabban úgy csatlakozhatunk egy mítinghez, hogy a beszélgetés létrehozójától kapunk egy linket, majd rákattintva már bent is csücsülünk a virtuális tárgyalóteremben. Az NKI most kiemeli, a lehető legnagyobb óvatossággal nyissuk meg a Zoomra mutató linkeket, ugyanis ezek könnyen lehetnek hamisak, ha pedig telefonon használjuk az applikációt, igyekezzünk mindig a legutóbbi verzióra frissíteni, elkerülve ezzel a bajt.

A járvány idején is támadják a kórházi rendszereket a kiberbűnözők

Az emberi gonoszság a legváltozatosabb formában, a legváratlanabb pillanatban is képes adni mindenkinek egy fájdalmas pofont. A kiberbűnözők pedig az egyik legaljasabb fajta. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy a csalók, zsaroló, vírusterjesztők egy része fittyet hány a világjárványra, és a korábbiakhoz hasonlóan ostromolja az amúgy is csúcsra járatott kórházi rendszereket.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet egyébként összeszedte, hogy melyek a legfontosabb tudnivalók, amelyek a videokonferencia-szolgáltatások biztonságos kezeléséhez szükségesek, ezek elérhetőek a kormányzati honlapon.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/92633/pics/lead_800x600.jpg
adathalász,kibertámadás,koronavírus
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?