Blogolj!

Fantasztikus: tömeg-lélegeztetőgépet fejlesztenek Magyarországon

Pintér M. Lajos

Az Óbudai Egyetem lelkes csapatát dicséri a reménykeltő, a jelenlegi vészterhes járványidőszakban kiemelten fontos innováció. A szakemberek versenyt futnak az idővel: további érdeklődőket keresnek a projekthez!

Fotó: Facebook/MassVentil - Build Mass Medical Ventillator to Beat Pandemic

Az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központjában (EKIK), valamint Neumann János Informatikai Karán született meg egy egyedülállónak mondható, különleges berendezés megvalósításának ötlete. Az egyetem kutatói megfeszített tempóban dolgoznak egy olyan tömeg-lélegeztetőgép fejlesztésén, amely nagyszámú, egyszerre akár 5, 10, 50, esetleg még több, kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására is alkalmas lehet, akár tábori körülmények között is – derül ki az egyetem tájékoztatójából.

Az EKIK BioTech Kutatóközpontja és a Bejczy Antal iRobottechnikai Központja által kezdeményezett, karitatív, nonprofit módon működő MassVentil Project néven futó kutatás-fejlesztéshez március eleje óta egyre több hazai és külföldi kutató, hallgató és ipari szereplő csatlakozik. A kutatók a járvány rohamos terjedése miatt versenyt futnak az idővel. Rendkívül fontosnak tartják, hogy minél több fejlesztőmérnököt és szakembert tudjanak bevonni a projektbe, hogy ezáltal gyorsabban haladjanak a megvalósítás felé. A fejlesztést már kormányzati szinten is számon tartják a koronavírus elleni védekezésben.

Ami az ötletet illeti, Kozlovszky Miklós, a Neumann János Informatikai Kar habilitált egyetemi docense és dékánja, valamint az EKIK BioTech Kutatóközpontjának vezetője 2020 márciusának első napjaiban egy olyan lélegeztető berendezést álmodott meg, amelynek egyik leglényegesebb jellemzője, hogy nem szükséges minden pácienshez dedikált gép, azaz egy berendezéssel több pácienst lehet egyszerre lélegeztetni, így több beteg ember életét lehet megmenteni.

Az Óbudai Egyetemen többen csatlakoztak kezdeményezéshez, elsősorban a Neumann Informatikai Kar és a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ kutatói, Haidegger Tamás, Galambos Péter, Takács Bence és Garamvölgyi Tivadar. A projekt résztvevőinek elsődleges célja most egy moduláris tömeg-lélegeztető rendszer működő prototípusának kifejlesztése, amelyet krízishelyzetben nagyszámú, akár 5-10, 50, esetleg még több, kritikus állapotú koronavírusos beteg egyszerre történő lélegeztetésére lehet használni, amellett, hogy védeni tudják az egészségügyi dolgozókat.

„A jelenleg használatos berendezések csak egy embert képesek ellátni, minden betegnek külön lélegeztetőgépet kell adni, így hamar elfogyhat a rendelkezésre álló mennyiség. A mi megoldásunk egy központi gázelvezető rendszerből és egy kisebb pácienshez dedikált személyi lélegeztető gépből épül fel, a központi be- és kilégzési gázelvezető berendezéssel több beteget lehet egyszerre lélegeztetni, így több ember életét lehet megmenteni.

A jelenleg használatos lélegeztetőgépek esetében a kilégzett fertőző levegő a közös kórházi légtérbe kerül, így az orvosok fokozott veszélynek vannak kitéve, hiszen folyamatosan magas koncentrációjú vírusokkal szennyezett levegőben dolgoznak. A mi berendezésünk a kilélegzett fertőző levegőt elvezeti a közös légtérből (és szűri is), ezzel lényegesen csökkenti az ápoló személyzet megfertőződésének kockázatát, így biztonságosabban, kisebb stressz mellett végezhetik a munkájukat.

Az egészségügyi tömegtáborok felállításakor fontos szűrő tényező, hogy melyik berendezés használható kórházi infrastruktúra nélkül olyan helyen, ahol nincsenek elvezetőcsövek a falban és korlátozottan megoldható az áram elosztása, odavezetése minden egyes tábori ágyhoz. Mi olyan berendezést tervezünk, ami ad-hoc jelleggel telepíthető lesz kórházon kívüli környezetben, fejlett kórházi infrastruktúra nélkül is”

– részletezik a munkatársak az új magyar találmány előnyeit.

Március 16-a mérföldkő volt a csapat életében: a maroknyi, lelkes kutatókból álló csoport tagjai megépítették az első gépet, amelyen a koncepciót szemléltették. Motorként ekkor még egy házi porszívó szolgált. Időközben napról napra több egyetem hallgatója (többek közt SE EKK DEI, PTE, BME, SZTE) és kutatója csatlakozott a projekthez. Március 20-án megépült a következő verzió, amelynek gépházában már igazi motor működött. Egyúttal szenzorokat is terveztek a rendszerbe. Március 22-én az SE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika orvosai is bekapcsolódtak a fejlesztésbe. Két nappal később, március 24-én eljutottak odáig, hogy sikeresen működnek a páciens lélegeztetéséhez fejlesztett szabályzók is. Közben március 11-én a WHO világjárvánnyá nyilvánította a koronavírus-járványt. Kulcskérdéssé vált, hogy mely országnak mennyi lélegeztetőgép áll rendelkezésére.

Az óbudai projekthez a mérnökök és kutatók mellett orvosok, közgazdászok, újságírók, fizikusok, matematikusok, jogászok, valamint egyre több hallgató is csatlakozik. A résztvevők közös vállalása szerint tudásuk legjavát, eredményeiket, minden, a tömeg-lélegeztetőgép megvalósítására szánt szellemi terméküket önkéntesként, ingyenesen bocsátják az azokat a gyakorlatban felhasználni kívánók rendelkezésére. Közös munkájuk eredményét publikálják, és mindenki számára térítésmentesen hozzáférhetővé teszik, aki a COVID-19 járvány megfékezésén fáradozik.

Egyúttal kérik, aki teheti, segítse a nemzetek feletti összefogást! Programozókat, villamosmérnököket, makereket, designereket és tesztereket, médiaszakembereket keresnek, emellett többek közt olyan mérőműszerekre is szükségük van, amelyekkel megfelelően tudják dokumentálni a teszteket. A programhoz a MassVentil Project Facebook-oldalán keresztül lehet csatlakozni. További információk a http://massventil.org/ oldalon.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/93008/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus,lélegeztetőgép,Óbudai Egyetem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?