Blogolj!

Már ilyen is van: Járvány elleni védekezést segítő okostelefon-alkalmazás


Bár egyelőre még csak Németországban, ahol kedden mutatta be az appot a Robert Koch német országos járványügyi intézet (RKI).

Az intézet szerint nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy enyhül a járvány Németországban, az viszont biztos, hogy a fertőzöttek száma és a halálozási arány tovább emelkedik.

Ez már érzékelhető a halálozási arányon is, ami egy hét alatt a duplájára emelkedett, azaz 0,8-ról 1,6 százalékra nőtt.  Ennek oka az, hogy egyre több az idős beteg, és a vírus terjedésnek indult az időseket ellátó intézményekben.

Jó hír viszont, hogy a járvány egyelőre nem feszíti túl az ellátórendszer kapacitását, az egészségügyi minisztérium legutóbbi, hétfői adatai szerint nagyjából 10 ezer szabad hely van az intenzív osztályokon. 

Összességében tehát nem megnyugtató a helyzet az országban, a bizonytalanság is nagy, így alkottak egy alkalmazást, ami bár önmagában nem ment meg a vírustól, de segít megérteni azt, azaz a tudományos kutatást, a vírus, a betegség és a járvány jobb megértését szolgálja. Az RKI önkéntes alapon használható alkalmazása az okosórát vagy fitneszkarkötőt használó okostelefon-tulajdonosoknak szól. Letöltése után a személyes adatok közül egyedül az irányítószámot kell megadni, valamint a nemet, az életkort, a súlyt és a magasságot. A RKI tudósainak várakozása szerint az okosórák és fitneszkarkötők által gyűjtött tevékenységi adatok elemzése révén pontosabb képet lehet alkotni a vírus terjedéséről és a fertőzési gócokról.

Németországban nagyjából 10 millióan használnak aktivitási adatokat rögzítő okosórát vagy fitneszkarkötőt. Az RKI-nak már az is nagy segítség lenne, ha 1 százalék letöltené az alkalmazást - emelték ki a tájékoztatón.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/92985/pics/lead_800x600.jpg
alkalmazás,koronavírus,Németország,okosóra
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?