Blogolj!

Szingapúrban robotkutya ellenőrzi a parkokban a szabályok betartását

Ragnar Volarus

Szingapúr eddig is élen járt a modern találmányok és eszközök alkalmazásában, és most megint tanulhat tőlük a világ.

Ők voltak azok akik az elsők között alkalmaztak széles körben megfigyelési eszközöket a járvány terjedésének monitorozására. A nyílt forráskódúvá tett TraceTogether applikáció ötletére alapozva kezdődött el sok más helyen is a gondolkodás a rendszer bevezetéséről.

A korlátozások feloldása náluk már a második körnél tart, de ez nem akadályozza meg őket abban, hogy mindent bevessenek a fertőzés terjedése ellen. Például szigorú QR-kódos rendszert vezetnek be az üzletekben, a parkokat pedig robotjárőrökkel népesítik be.

Utóbbiban a Boston Dynamics Spot elnevezésű, egy ideje kereskedelmi forgalomba is hozott robotkutyái segítenek. A szélsőséges hőmérsékleten, poros, nedves környezetben is bevethető, kiválóan tájékozódó és manőverező gépek akár 14 kilós rakománnyal is elboldogulnak és még akkor sem feltétlenül borulnak fel, ha szándékosan próbálják őket fellökni.

A városállam egyik parkjába ki is vezényeltek egy ilyen robotkutyát, akinek feladata az ellenőrzés és tájékoztatás az érvényben lévő távolságtartási szabályokról. Az első "őrjáratot" a robotparkőr valahogy így kezdte:

A hírek szerint a robot első körben egy előre programozott, nagyjából 3 kilometeres útvonalat jár be folyamatosan a csúcsidőn kívüli órákban. Spot hangszóróiból a hatósági tájékoztatást sugározza, amely figyelmezteti a parkban lévőket arra, hogy tartaniuk kell a kellő távolságot egymástól.

Az alapvetően önállóan dolgozó, de távolról felügyelhető és irányítható gép kamerákat is kap. Ennek felvételeit arra használják, hogy felmérjék a park látogatói sűrűségét. A kormány természetesen mindenkit biztosított, hogy a megfigyelés ellenére az analitikai szoftver sem egyének követésére, sem azonosítására nem alkalmas.

Spot azonban nem csak a parkban van hasznára a szingapúriaknak, hanem a körházakban a betegek gyógyszeradagjainak kiosztásánál is segít, így a kórházi személyzetnek kevesebb esélye van a megfertőződésre.

A modellt egyébként maga a gyártó is igyekszik a helyzetnek megfelelően pozícionálni. A BD hivatalos blogján nemrég számolt be róla, hogy elkészült a SpotMini egy speciális változata, amely egy iPad táblagéppel és kétirányú rádióval felszerelve tulajdonképpen egy mobil telekonferencia-rendszert alkot. A tervek szerint ennek segítségével az orvosok távolról végezhetik majd a betegek ellenőrzését.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/94734/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?