Blogolj!

Bemutatták a hivatalos kontaktkövető appot


Elérhetővé tette a kormány a VírusRadar nevű kontaktkutató appot. Az Androidra és iOS-re telepíthető alkalmazás segít névtelenül rögzíteni azokat a felhasználókat, akik huzamosabb ideig egy helyen tartózkodtak, így ha bárkinél közülük koronavírus-fertőzést mutattak ki, a többieket is tudják értesíteni a lehetséges kockázatról.

Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség által jegyzett app Andoidra kiadott verziója itt tölthető le, az iOS-es app még az Apple jóváhagyására vár.

Az app segítségével, a saját telefonunk rögzíti a találkozásokat a többi felhasználóval, úgy, hogy az app az aktívan hagyott bluetooth kapcsolat segítségével folyamatosan figyeli a környező készülékeket, és minden felhasználónál begyűjti a többiek egyedi azonosítóját. 

Ahhoz, hogy egy azonosító találkozásként rögzüljön a telefonunkon, 20 percen át nagyjávól két méteres távolságban kell lenni egymástól. Az applikáció a telefonunkon két hétig visszamenőleg tárolja meg az adatokat. Az információk addig nem kerülnek át a központi rendszerbe, amíg rá nem nyomunk az appban az "Adatok küldése" feliratú gombra, amivel azt jelezzük, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztünk.

Appot egy észak-macedóniai társaság, a Next Sense fejlesztette ki, és a hazájukban már használják az észak-macedón egészségügyi minisztérium támogatásával. Az appot ingyen ajánlották fel más országoknak.

Az applikációt nem lehet átverni, mert ha rányomunk arra, hogy pozitív volt a koronavírus tesztünk, azt még leellenőrzik, mielőtt a kontaktokat értesítik.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/94794/pics/lead_800x600.png
applikáció,koronavírus
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?