Blogolj!

Elon Musk megcsinálta: még májusban embereket küld az űrbe


Ahogy arról már mi is beszámoltunk korábban, Elon Musk tervei között szerepelt, hogy SpaceX nevű cége még idén embert küld az űrbe, most pedig úgy látszik, hogy valóban össze is hozta a dolgot.

Jim Brandensteinnek, a NASA igazgatójának bejelentése szerint ugyanis már készen áll első űrmissziójára a SpaceX Crew Dragon űrhajója, amely öt nap múlva, május 27-én első ízben szállít majd embereket az űrbe.

Ez pedig nem csak Musk vállalatának óriási lépés, hiszen az amerikai űrkutatásban is igazi mérföldkő lesz Crew Dragon űrmissziója, miután az Egyesült Államok 2011 óta nem szállított embereket az űrbe amerikai űrhajóval. Azóta ugyanis, hogy harminc évi szolgálat után kivonták a forgalomból az űrsiklókat, a NASA orosz űrhajókkal szállíttatta űrhajósait a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Brandenstein azt is elmondta, hogy befejeződött a Crew Dragon rendszereinek és alrendszereinek vizsgálata, és az űrhajó készen áll arra, hogy öt nap múlva útnak induljon. A hordozórakéta már a kilövőpadon áll.

Két amerikai űrhajós, Robert Behnkek és Douglas Hurley május 27-én, közép-európai idő szerint este 10.33-kor indul útnak, és az űrhajójuk másnap csatlakozik az űrállomáshoz.

A NASA megbízásából az Elon Musk vállalata által kifejlesztett Crew Dragon az ugyancsak a SpaceX által kifejlesztett Dragon teherszállító űrhajó módosított, emberi utazásra alkalmassá tett változata. A Dragon számtalanszor szállított már rakományt az ISS-re. A Crew Dragon első, emberek nélküli próbaútja március 2-án volt, az űrhajót a SpaceX Falcon-9-es hordozórakétája állította Föld körüli pályára, az űrhajó automata üzemmódban csatlakozott az ISS-hez.

(Borító: teslarati.com)

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/95265/pics/lead_800x600.jpg
Elon Musk,NASA,Nemzetközi Űrállomás,SpaceX,űrkorszak
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?