Blogolj!

Új fejezet nyílt az amerikai űrhajózás történetében

Dorogi László

Kilenc éves űrrepülési aszálynak vetett véget az Egyesült Államok magyar idő szerint szombat este, amikor az Elon Musk fémjelezte SpaceX úrhajója Robert Behnken és Douglas Hurley asztronautákkal a fedélzetén sikeresen elhagyta a Föld légkörét.

Fotó: Twitter

Mindez persze nem azt jelenti, hogy az elmúlt szűk egy évtizedben ne röpködtek volna űrhajók föl s alá a Nemzetközi Űrállomás és a Föld között, de amerikai földről amerikai asztronauták az űrsiklóprogram 2011-es lezárása óta nem kíséreltek meg űrutazást. Az igazat megvallva, piszkálhatta már egy ideje a jenkik és a NASA büszkeségét, hogy az oroszoknál kell kilincselniük az űrutazásért és csak Szojuzokkal tudnak asztronautákat küldeni az űrbe, ám a SpaceX Dragon űrhajójának sikeres kilövésével új fejezet nyílhat az amerikai űrhajózás történetében.

Az amerikai űrkutatási és űrhajózási hivatal - közismert nevén NASA - Commercial Crew Development névre keresztelt programja abból a szempontból is történelmi jelentőséggel bír, hogy az űrhajózás történetének kezdete óta ez az első alkalom, hogy magáncégek bevonásával indítanak űrexpedíciót, a kétszemélyes versenyfutást pedig Elon Musk nyerte meg a Boeinggel szemben. A SpaceX egyébként a NASA szerződéses partnereként már jó ideje szállít biztonságos körülmények között ellátmányokat és kísérletekhez szükséges felszereléseket a Nemzetközi Űrállomásra, így csupán néhány lépést kellett megtenniük, hogy embereket is képesek legyenek az űrbe vinni.

A Crew Dragon űrhajó tavaly január 17. és március 8. között tette meg első útját a Nemzetközi Űrállomásra - és onnan vissza - de ekkor még nem utazott rajta személyzet. A küldetés sikeresen zajlott, ugyanakkor a földet érést követő tesztek során az űrhajó felrobbant, ezért a 2019-re kitűzött az "amerikai ember visszatér az űrbe" esemény némi spéttel jöhetett csak létre. A malőr óta eltelt időszakban az űrhajó ejtőernyőrendszerét is tökéletesítették, amire majd a földre történő visszatéréskor lesz szüksége az asztronautáknak.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Doug Hurley és Bob Behnken expedíciója meddig tart, a két tapasztalt űrhajós magyar idő szerint vasárnap késő délután (nagyjából 19 óra környékén) érkezik meg a Nemzetközi Úrállomásra és a következő időszakban ők is ott fognak dolgozni. Hurley-nek és Behnkennek is ez a harmadik űrrepülése, mindkettőjük 2000 óta áll a NASA szolgálatában űrhajósként, azóta nagyjából 700-700 órát töltöttek az űrben.

A rakéta kilövésére eredetileg négy nappal korábban került volna sor, ám akkor a viharos időjárás miatt tizenhét perccel a start előtt el kellett halasztani az indítást a floridai űrközpontban, de szombaton már semmiféle akadályba nem ütközött a kilövés. A start a terveknek megfelelően zajlott: az asztronauták nagyjából 27 400 kilométer/órás sebességgel lőttek ki a Nemzetközi Űrállomás irányába, a Falcon rakéta első fokozata pedig levált és megindult vissza a Föld felé.

A kilövés pillanata:

Érdekesség, hogy ugyanebből a floridai startállásból indult az Apollo-11 holdexpedíció, valamint az első és az eddigi utolsó űrsikló-küldetés is, ez utóbbinak 2011 júliusában a becslések szerint nagyjából egymillióan követték a Kennedy Űrközpontból és környékéről a kilövését, s vélhetően ez a szám megsokszorozódott volna a SpaceX startjánál, ha nem szól közbe a koronavírus-járvány. Az asztronauták egyébként a kilövést megelőző heteket szigorú karanténban töltötték, hogy esélyük se legyen az űrállomásra vinni a vírust.

A kilövésnél természetesen jelen volt Donald Trump amerikai elnök is, aki teljesen eldobta az agyát a történelmi eseménytől, de azért a fellövés utáni pillanatokban finoman jelezte, ez még csak a kezdet. Amennyiben az űrexpedíció sikerrel zárul, ismét megnyílik az út a Holdra szállás irányába, ahogy hosszabb távon a Mars emberi feltérképezése is elérhetővé válik. Ahhoz azonban még szükség lesz néhány, a szombatihoz hasonló rakétakilövésre.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/95661/pics/lead_800x600.jpg
Elon Musk,NASA,SpaceX,űrkutatás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?