Nem vitték el az ötöst
Az ötös lottó nyerőszámai: 3 (három), 62 (hatvankettő), 71 (hetvenegy), 77 (hetvenhét), 78 (hetvennyolc). Joker: 905876. Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 10 darab, nyereményük egyenként 5.322.625 forint; 3 találatos szelvény 1958 darab, nyereményük egyenként 29.275 forint; 2 találatos szelvény 76.797 darab, nyereményük egyenként 1945 forint.
Blogolj!

Miként hat a kézírás a tanulásra és a memóriára?


Azt mondani sem kell, hogy a világ már most is és egyre jobban a digitalizáció felé halad, ami azt vonja maga után, hogy a kézírás is lassan feledésbe merül. Viszont erre különösen érdemes odafigyelni a memóriafejlesztés és a tanulás szempontjából.

Bár a mindennapokban szinte elkerülhetetlen, hogy ne gépeljünk írás helyett, Audrey van der Meer holland agykutató rámutatott arra, hogy a kézírás a tanulást és a memória működését is sokkal hatékonyabbá teszi, mint a gombok nyomogatása.

Az NTNU professzora szerint számos tanulmány támasztja alá azt a nézetet, miszerint összefüggés van a kézírás, a tanulás mennyisége és a memória között.

Bizonyára mindenki megtapasztalta már, hogy ha valamit kézzel ír le, az egyszerűen jobban rögzül az agyban is, tehát jobban hat a memóriára.

Van der Meer társai 2017-ben 20 diák agytevékenységét elemezték EEG technológiával, mostani 2020-as tanulmányukban pedig 12 fiatal és 12 gyermek agyi aktivitását vizsgálták meg.

A vizsgálat során a résztvevők 250 elektródával ellátott fejfedőt kaptak, ami feltérképezte az agyban zajló elektromos aktivitást. Egy személyt 45 percen át figyeltek.

Az eredmények azt mutatták ki, hogy az agy sokkal aktívabb kézírás során, mint gépelésnél.

A toll és a papír használata több kampót ad az agynak, amire felakaszthatja emlékeit. A kézírás sokkal jobban stimulálja az agy szenzormotoros részeit. Több érzék aktiválódik egyszerre, mikor tollat használva látjuk a leírt betűket és halljuk a hangokat. Ezek az érzéki tapasztalatok kapcsolatot hoznak létre a különböző agyterületek megnyitva azt a tanuláshoz

- mondja Van der Meer.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/100872/pics/lead_800x600.jpg
agy,kézírás,vizsgálat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?