Az ötös lottó nyerőszáma
3 (három), 62 (hatvankettő), 71 (hetvenegy), 77 (hetvenhét), 78 (hetvennyolc). Joker: 905876
Blogolj!

Közel álltunk egy űrbéli tragédiához

Ragnar Volarus

Napok óta számolgattak a mérnökök, hogy egy már nem működő orosz műhold, a Kozmosz-2004 és egy használaton kívüli kínai rakéta, a Csang-cseng darabjai  vajon összeütköznek -e.

A két űrszemét végül egymáshoz 25 méteres (+/- 18 méter) közelségbe került, ami sokkal kevesebb mint a korábban számított 70 méteres távolság. 

S hogy miért lett volna végzetes a karambol? Az objektumok együttes tömege meghaladja a 2,5 tonnát, relatív sebességük másodpercenként 14,66 kilométer, így az ütközés katasztrofális következményekkel járhatott volna. Egészen elképesztő törmelékzuhatag, amely mintegy ezer kilométer magasságban keringene tovább, így a keletkező törmelékek nagyon hosszú ideig a közelben maradna, fenyegetve a működő műholdak épségét és munkáját, de akár még a Nemzetközi Űrállomást is.

Egyes számítások szerint jelenleg is mintegy 900 ezer darab egy centiméternél nagyobb objektum kering a Föld körül, amelyek nagy sebességnél hatalmas károkat okozhatnak egy működő műholdban, vagy akár teljesem el is pusztíthatják azt.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/101448/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?